Magyar cég épít szennyvíztisztító telepet Ghánában

A fenntartható technológiával és üzemeltetéssel megvalósuló beruházás által a személyes és környezeti higiéniai feltételek javulása mellett csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, valamint a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések száma. Utóbbi, elsősorban a vérhas miatt, naponta ötszáz öt éven aluli gyerek hal meg Fekete-Afrikában, amely jól mutatja a helyzet súlyosságát.

A beruházást a magyar Pureco Kft. és az Unit Nemzetközi Építő Kft. konzorciuma tervezte és valósítja meg, az építkezés várhatóan 2019 tavaszán kezdődik, a próbaüzemre tervek szerint 2020 tavaszán kerül sor.

Horváth Bálint, a Pureco ügyvezető igazgatója elmondta, a fenntarthatóság szem előtt tartásával, a helyi viszonyok ismeretében és az előzetesen felmért igények és lehetőségek alapján olyan magyar szennyvíztisztítási technológia nyújt megoldást a problémára, amely nemcsak optimális tisztítási módszert biztosít a város számára, hanem az aktív oktatási, valamint képzési közreműködéssel segíti a helyi embereket a rendszer fenntartásában és működtetésében

A városban jelenleg az összegyűlt szennyvizek mindössze 7-10%-át kezelik megfelelően, így mind környezetvédelmi, mind közegészségügyi szempontból elengedhetetlenné vált a probléma megoldása, új szennyvízkezelő létesítmények sürgős kialakítása.

Horváth Bálint kiemelte, hogy a szennyvíztisztítótelep megépítése a magyar kormány külgazdasági törekvéseinek, szakmai és stratégiai támogatásának, valamint a hazai vízipari szakmai tudás és tapasztalat eredményeképpen indulhatott el.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium az export növeléséért felelős helyettes államtitkára a projekttel kapcsolatosan hangsúlyozta, a kormány kiemelt helyen kezeli a magyar vízügyi tudás külpiaci terjeszkedésének és annak az érintett országokkal való megosztásának elősegítését, amelynek egy fontos eredménye a Kumasi városában megvalósuló projekt is.

A beruházás az Eximbank által nyújtandó vevőhitel konstrukcióban kerül finanszírozásra, vagyis a bank a magyar exportőr vevőjének nyújt hitelt a nemzetközi szabályozás szerinti feltételekkel. A finanszírozásnak ez a formája elősegíti az exportőr külpiaci szerepvállalását.

Jákli Gergely, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte, hogy ez a klasszikus exporthitelezési tevékenység a bank fő profiljába tartozik, amelyen keresztül a vízgazdálkodási szektorban aktív hazai vállalatok projektjeit is tudja az Eximbank finanszírozni.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)